Garmin Enduro vs Fenix 6 - melyik teljesít jobban hosszú távokon?

Garmin

Garmin Enduro vs Fenix 6 - melyik teljesít jobban hosszú távokon?

Ádám Farkas

Egy állandóan mozgásban lévő ember. Ha éppen nem próbál ki valami új sportot, akkor valószínűleg úton van, hogy elkapjon egy stoppost Spanyolországba. Az okosórák és a high-tech órák szerelmese.

25 július 2023

A Garmin márka az egyik legfontosabb amerikai sportórák gyártója. A tartósság a legmodernebb technológiával és a modern dizájnnal kombinálva teszi ezeket a nagyra becsült, praktikus órákat. Hogyan hasonlíthatók össze a legnépszerűbb modellek és a Garmin, az Enduro és a Fenix 6?

A Garmin Fenix és Enduro óra két, könnyű változata

AGarmin Enduro 2021-ben mutatkozott be. Ez egy olyan modell, amelyet elsősorban a hosszútávfutás szerelmeseinek készítettek. Nagyon hosszú futási idővel rendelkezik, miközben rendkívül könnyű modell marad. Szintén figyelemre méltó a Fenix 6 Solar vagy Instinct Solar modellekből ismert napelemes akkumulátortöltő funkció teljesítményének jelentős javulása. A Garmin Enduro két változata létezik, amelyek a szíjak színében és a lünetta anyagában különböznek. Az Enduro titániumszürke DLC karbon bevonattal és fekete UltraFit nejlon szíjjal rendelkezik. A szürke UltrFit nejlon szíjjal ellátott Enduro rozsdamentes acél fém alkatrészekkel rendelkezik.

Garmin enduro 2 órák

Méretét tekintve az Enduro modell megegyezik a Fenix 6x modellel, a Garmin zászlóshajójának legnagyobb modelljével. A burkolata 51 x 51 x 14,9 mm-es, így kompatibilis a 26 mm-es QuickFit pántokkal. A rozsdamentes acél Enduro súlya 72 g, a titániumé pedig 58 g. Ezzel szemben a Fenix 6x súlya 93 g, a titán változaté pedig 83 g. Ez 22%-os súlycsökkenést jelent az acél változatnál és 30%-os súlycsökkenést a titán változatnál. Az órák viszont ugyanolyan 1,4"-es kijelzőmérettel és 280 x 280 px felbontással rendelkeznek.

a garmin fenix 6 és az enduro összehasonlítása

A Garmin Enduro és Fenix órák akkumulátorának élettartama

A Garmin Enduro óra üzemmódban, napelemes töltés nélkül akár lenyűgöző 50 napot, töltéssel pedig 65 napot is kibír. Az eddigi legerősebb Garmin Instinct Solar akár 24 napos üzemidőt tett lehetővé napelemes töltés nélkül és 54 napot töltéssel. Az eddigi legerősebb Garmin Fenix 6x Pro Solar GPS futási ideje 60 órát tett lehetővé (+ 6 óra napelemmel), míg az Enduro ezt 70 órára növelte (+ 10 óra napelemmel). A többi üzemmód is kedvezően hasonlít az Enduro javára. Energiatakarékos üzemmódban az óra akár 130 napig, illetve Solar funkcióval akár egy évig is üzemel (eddig 80, illetve 120 nap volt). Az expedíciós üzemmódban viszont a maximális üzemidő 65 nap, illetve a Solar funkcióval 95 nap, korábban 46 és 56 nap volt. Ami a vízállóságot illeti, mind a Fenix, mind az Enduro modelleknél ez 10 ATM.

Garmin Enduro futás közben

A Garmin Fenix és Garmin Enduro órák aktivitásfigyelése

A Garmin Enduro minden olyan sportos funkcióval fel van szerelve, ami eddig is megtalálható volt a Garmin órákban. Az óra tehát pulzoximéterrel rendelkezik, figyeli a pulzusszámot, a hidratáltsági szintet, az alvást és az energiát. Az analógia a futás, a kerékpározás vagy más sportfunkciókkal. A Garmin Enduro rendelkezik a Fenix modellekben elérhető összes funkcióval, így többek között medencében, nyílt vízben úszással, futással, triatlon funkcióval, valamint egy virtuális futási lehetőséggel, amely lehetővé teszi az óra használatát a ZWIFT alkalmazással.

Garmin sportórák összehasonlítása

A Garmin Enduro óra további jellemzői

A Fenix 6 modellekhez hasonlóan az Enduro is rendelkezik telefonos értesítési lehetőséggel, Livetrack funkcióval, Connect IQ alkalmazás támogatással vagy eseményérzékeléssel és egy előre kiválasztott személy értesítésével a telefonnal való kommunikáción keresztül. Az érdekesebb lehetőségek közül érdemes megemlíteni az érintésmentes fizetés lehetőségét a Garmin Pay-nek köszönhetően. Lényeges, hogy az Enduroban nincsenek térképek vagy zene közvetlenül az óráról, ami közelebb hozza a Fenix 6-hoz, amely szintén nélkülözi ezeket a funkciókat. Az Enduroban azonban a telefonról vezérelhető a zene, és GPX útvonalat tölthetünk fel az órára.

Garmin Fenix

A Garmin Enduro óra lenyűgöző akkumulátor-üzemideje

A Garmin Enduro a határozottan hosszabb akkumulátor-üzemidő és a könnyű súly mellett szól, de ez a beépített térképek és a közvetlenül az óráról streamelt zene rovására megy. Ezek a funkciók azonban a Fenix 6 sorozat alacsonyabb modelljeiből is hiányoztak, és a konkurens márkák, például a Polar Vantage V2, a Coros Vertix vagy a Suunto 9. A Garmin Enduro elsősorban azok számára nagyszerű óra, akik maximális akkumulátor-üzemidőt szeretnének.

Garmin Fenix a modellen


Ádám Farkas

Egy állandóan mozgásban lévő ember. Ha éppen nem próbál ki valami új sportot, akkor valószínűleg úton van, hogy elkapjon egy stoppost Spanyolországba. Az okosórák és a high-tech órák szerelmese.