Az egyik legfontosabb dolog, amire figyelnünk kell egy óra vásárlásakor, az a benne használt szerkezet. Ez a mechanizmus felelős az időmérőnk működéséért és azért a pontosságért, amellyel az aktuális időt jelzi. A Casio óráiban használt Wave Ceptor mechanizmus a legpontosabb mechanizmus az órapiacon.

olvass tovább

Waveceptorral Karórák

(5)

Legnépszerűbb elöl
Legnépszerűbb elöl

Órák mozgásai

A karórákban többféle mechanizmus létezik. Egyesek nagyobb figyelmet igényelnek a viselőjétől, míg másoknak nincs szükségük a tulajdonos beavatkozására. Az időmérőkben használt népszerű megoldás a kvarcmű. Nevét a kvarckristályról kapta, amelynek lemezét egy elemhez csatlakoztatják. Az akkumulátor energiája mozgásba hozza a kristályt, és rezgésbe hozza azt. Nagy pontosság jellemzi, az eltérések nem haladják meg a havi néhány másodpercet. Egyes kvarcműves órákban az energiatermelő elemet egy fotoelektronikus cella helyettesíti, amely fényt használ az energia előállításához. Egy másik típusú mechanizmus, amely nagyobb figyelmet igényel a viselőjétől, a kézi mechanizmus. Ebben a főszerepet egy hajtórugó játssza, amely kézi felhúzáskor megnyújtja a szerkezetet. Érdekes megoldás az automata szerkezet, amely az elemek hiánya ellenére nem igényli, hogy kézzel felhúzzuk. Ez az automatikus feszítő mechanizmusnak köszönhető, amelyben a hajtórugó a csukló minden egyes mozdulatakor megfeszül. Ennek a megoldásnak köszönhetően a rendszeres és pontos működéshez elegendő a rendszeres használat.

Wave Ceptor mechanizmus

A Wave Ceptor mechanizmus egy innovatív megoldás, amelyet a japán Casio cég termékeiben használ. Ez a szerkezet rádióhullámok segítségével összekapcsolódik az Angliában, Németországban, az Egyesült Államokban, Japánban és Kínában található jelzőtornyokkal, és az atomórák alapján valós időben frissíti az időmérő számlapján megjelenő időt. A garantált hatótávolság 1500 km, ennek hiányában az óra beépített kvarcművel működik. A Wave Ceptor a jelenleg elérhető legpontosabb megoldás az időmérő piacon. Nem igényel beállításokat, nem kell átállni a nyári időszámításról a téli időszámításra, és nem kell időzónát váltani. Ezek a jellemzők teszik a Wave Ceptor mechanizmust az utazók kedvencévé.