A G-SHOCK 40 éves fennállását ünnepli: G-D001 18 karátos aranyból, mesterséges intelligenciával létrehozva

G-SHOCK

A G-SHOCK 40 éves fennállását ünnepli: G-D001 18 karátos aranyból, mesterséges intelligenciával létrehozva

Tamás Molnár

Szereti a luxusórákat, bálványozza az automatákat, és szenvedélyesen gyűjti őket. Ugyanakkor szorosan követi az órák világának minden hírét és eseményét. Magánéletében szenvedélyesen úszik és beutazza a világot.

03 május 2024

A G-SHOCK a Dream Project #2 megvalósításával ünnepelte 40. évfordulóját. Emlékezzünk, hogy a projekt első kiadására 2018-ban került sor, a rendkívüli G-D5000 modell 18 karátos aranyból készült, 35 darabra limitált példányszámmal. A projekt második kiadása nem kevésbé lenyűgözőnek bizonyult. Az eredmény a limitált kiadású G-SHOCK G-D001, amely szintén teljes egészében aranyból készült, de a könnyű, mégis ütésálló kialakításhoz a tervezők... mesterséges intelligenciát használtak.

 
 

Mesterséges intelligencia a G-SHOCK G-D001 óra tervezésében

Ez az egyedülálló formaterv a generatív tervezés innovatív, feltáró jellegű alkalmazását mutatja be - ez egy olyan számítógépes tervezési technika, amely mesterséges intelligenciát használ a tervezési folyamat optimalizálására. A teljesen fémből készült, ütésálló, eredeti formájú dizájn a fejlesztők és a mesterséges intelligencia közös alkotófolyamatával jött létre. Ebben az esetben a mesterséges intelligencia technológiákat alkalmazó generatív tervezést alkalmazták az óra külső megjelenésének tervezési folyamatában.

 

G-SHOCK G-D001 általános

 

A tervezők által létrehozott tervezési keret alapján a G-SHOCK termékcsalád 40 éves fejlesztése során összegyűjtött adatokat alkalmazták az AI-rendszerre, hogy optimalizált 3D modellt hozzon létre, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a szerkezeti szilárdság, az anyagjellemzők és a megmunkálási módszerek. A hordón, a karperecen és a számlapon látható eredeti alkatrészek és szerkezeti formák teljesen megváltoztatják a megszokott G-SHOCK megjelenését, ugyanakkor hozzájárulnak a súlycsökkentéshez és a fokozott ütéscsillapításhoz is. Ennek a kreatív folyamatnak az eredményeként acélból készült, ütésálló szerkezetet sikerült elérni, gyantából készült párnázó elemek vagy más hasonló anyagok használata nélkül. Az óra minden fényes eleme kézzel polírozott.

 

G-SHOCK G-D001 számlap

 

Innovatív, mesterséges intelligenciával rendelkező, ősi öntési módszerrel megvalósított formatervezés.

A Casio G-Shock óra masszív, 45,1 mm átmérőjű burkolattal rendelkezik. A lünetta és az eredeti áttört karkötő az ókor óta ismert, az ókori Egyiptomban i.e. 3000 körül alkalmazott, elveszett viaszöntési módszerrel készült. Ma úgy működik, hogy egy modellt készítenek viaszból, majd több réteg gipszhez hasonló anyagot öntnek rá. Amikor a masszából egy kemény formát alakítanak ki, azt felmelegítik, hogy a viasz kifolyjon belőle. Az így keletkező szabad teret olvadt arannyal töltik ki, majd miután kihűlt, a formát eltávolítják.

 

G-SHOCK G-D001 karkötő és lünetta

 

A G-SHOCK G-D001 óra csontvázas számlapja, rubin csapágyai és űrtechnológiája

Az óra csontvázas számlapján egy kifejezetten ehhez a modellhez tervezett szerkezetet fedezhetünk fel. Fém alaplemezzel, szilíciumból készült fogaskerekekkel és természetes rubinból készült csapágyakkal rendelkezik. Ezenkívül a számlap peremébe napelemeket építettek be, amelyek a műholdaknál használt technológián alapulnak. Az űripar szakértelmét felhasználva sikerült olyan rendszert létrehozni, amely jelentősen növeli az energiatermelés hatékonyságát a hagyományos napelemekhez képest. Ez az energia látja el energiával az óra különböző funkcióit, beleértve a rádióhullámok vételét is. Az órán az idő szinkronizálása a világ hat atomidő-reléjén keresztül történik. A modell számlapján a dátumkijelzés mellett kétzónás időjelzés és stopperóra is található.

 

G-SHOCK G-D001 mechanizmus

 

G-SHOCK G-D001 eredeti, funkcionális csomagolásban.

Egy ilyen kifinomult Casio G-SHOCK modellnek megfelelő csomagolást kellett kapnia. Ez egy arany és fekete színű torony alakú szerkezet, áttört falakkal, amelyeket a történelmi és korabeli G-SHOCK modellszámokból alakítottak ki. Belsejében egy LED-lámpa kapott helyet, így a csomagolás éjjeli lámpaként is használható. A doboz eredeti kialakításával a lámpa az egymásba fonódó fények és árnyékok varázslatos hangulatát teremti meg.

 

G-SHOCK G-D001 csomagolás

 

A G-SHOCK G-D001 jótékonysági árverésen értékesített, egyetlen darabra korlátozott darab.

Ez a történelmi modell az egyetlen ilyen típusú óra a világon, limitációja ezért egyetlen darabra korlátozódik. A G-SHOCK G-D001-et a világ egyik vezető aukciós háza, a Phillips által szervezett jótékonysági árverésen bocsátották árverésre. Az órát a nem csekély összegért, 400 050 USD-ért. A teljes bevételt a The Nature Conservancy környezetvédelmi szervezetnek ajánlották fel.

 

G-SHOCK G-D001 lünetta


Tamás Molnár

Szereti a luxusórákat, bálványozza az automatákat, és szenvedélyesen gyűjti őket. Ugyanakkor szorosan követi az órák világának minden hírét és eseményét. Magánéletében szenvedélyesen úszik és beutazza a világot.