Kronográf - mi az és hogyan működik?

Varieté

Kronográf - mi az és hogyan működik?

Tamás Molnár

Szereti a luxusórákat, bálványozza az automatákat, és szenvedélyesen gyűjti őket. Ugyanakkor szorosan követi az órák világának minden hírét és eseményét. Magánéletében szenvedélyesen úszik és beutazza a világot.

05 június 2024

A kronográf egy olyan funkció az órákban, amely nem csak esztétikai elemet ad a számlapon lévő kis számlapok formájában, hanem ami még fontosabb, stopperóraként szolgál az idő nagy pontosságú mérésére. A kronográf hasznossága az egyszerű hétköznapi feladatoktól a speciálisabb alkalmazásokig, például a sportban végzett mérésekig vagy tudományos kísérletekig terjed. Ez a gyakorlatiasság teszi a kronográf órákat olyan eszközzé, amely nemcsak funkcionális, hanem divatos is, ideális azok számára, akik értékelik a stílus és a hasznosság kombinációját.

 
 

Mi az a kronográf?

A kronográf az óra szerkezetének olyan komplikációja, amely pontos időmérést biztosít. A komplikáció szintjétől függően a készülék másodperceket, tized- és századmásodperceket mér, és nagyon hosszú időintervallumokat - akár órákat - is képes mérni. Röviden, a kronográf funkció nem más, mint egy stopperóra, amely minden sportoló számára hasznos. Egyszerűen csak használja a tok oldalán található gombok egyikét - ekkor a további tárcsákon, más néven totalizátorokon lévő mutatók elindulnak. A kronográf leállítása a gomb újbóli megnyomásával történik, míg a szomszédos gomb nullára állítja a számlálót. A kronográf egy olyan kiegészítő funkció az órán, amely lehetővé teszi a pontos időmérést. Ez egy úgynevezett analóg stopperóra, amelyet általában a tok oldalán található gomb aktivál. Leggyakrabban a sportórákon található meg, de gyakran díszíti az alkalmi modelleket is.

 
Kronográf óra
 

Az amatőr mérésektől a pontos időmérésig

Az első kronográfokat korábban fejlesztették ki, mint gondolnánk, már a 18. század fordulóján. Ezek egy tűre erősített toll formájában készültek, amely a kioldás hatására mozgott, és tintanyomot hagyott maga után, így rögzítve a mérést. Egy ilyen megoldás messze nem volt pontos az időbeli szakaszok mérésében, és mindig más mérésekkel kellett összehasonlítani, ezért nem tartott sokáig. Az áttörést 1821 hozta meg, amikor kifejlesztették az első kronográfot, amely pontosan mérte az A pontból B pontba megtett időt. Tervezője a francia órásmester, Nicolas M. Rieussec volt, és a találmányt XVII. Lajos király rendelte meg, aki pontosan tudni akarta, hogy a lovak mennyi idő alatt haladnak végig a versenypályán.

Ettől kezdve a későbbi kronográfok már a Rieussec által készített kronográf mintájára készültek. Évről évre egyre jobban hasonlítottak formájukban az órákra. A hadiipar és a repülés fejlődése hozzájárult gyors növekedésükhöz. Kezdetben stopperórák vagy zsebórák formájában, opcionális kronográf funkcióval, majd a ma már jól ismert karórák formáját öltötték magukra.

 

Kronográf egy Timex órában

 

Hogyan működik a kronográf funkció egy órában?

A Kronográf óráknak a hagyományos óráknál valamivel bonyolultabb a működési mechanizmusa - ez további, pontos időmérő rendszerek beépítésével jár. Emiatt az óra gyakran drágább lehet, mint a hagyományos modellek. A legegyszerűbb esetben a kronográf csak a másodperceket méri, egyetlen mutatóval, amely az óraház oldalán található gomb megnyomásával indítja az órát. Az ilyen óra csak a másodpercek mérésére korlátozódik, míg a bonyolultabbak akár három kronográf-számlapot is tartalmaznak - a másodperc század- és tizedmásodperceit számolva -, amelyek rendkívül pontos időintervallumokat biztosítanak.

 
Kronográf órák
 

Az alszámlapok mellett a kronográf egy órán elektronikus formát is ölthet, ami leggyakrabban az okosórákon és az olyan sportórákon található meg, mint a Casio G-Shock vagy a Puma. Ez sportolás közben jól jön, de a mindennapi életben is praktikus lehetőség. A pontos időmérés például a konyhában lesz fontos. Lehetővé teszi, hogy megmérje a sütés vagy a tojásfőzés idejét. A számlapon található további számlapok esztétikai értéket is képviselnek, így az óra dizájnos és stílusos megjelenést kölcsönöz. Kiegészítik a fő számlapot, és - bár általában kiegészítő funkcióként kezelik őket - egyedi hangulatot kölcsönöznek a modellnek. A kronográf gyakran megtalálható a repülési órákban is - elvégre az égbolton minden másodperc töredéke számít. A kronográf az autóipari modellekben is megtalálható, ahol a sebesség mérésére szolgáló tachiméter mellett jelenik meg. A kronográf egy órában tehát nemcsak praktikus, hanem esztétikai lehetőség is.

 

Mire használják a kronográfot? Hogyan használom a kronográfot az órámban a mindennapokban?

A kronográf nélkülözhetetlen lehet, különösen a sportolók számára. Nehéz elképzelni olyan sportágat, ahol az idő fontos a pontos mérés képessége nélkül. Így a kronográf órák nélkülözhetetlenek minden olyan sportoló számára, aki minden rekord megdöntésére törekszik. A kronográf legnépszerűbb felhasználási módja természetesen a futás közbeni időmérés - azonban még az elektronikus órák korában is sokan választják a kronográffal ellátott analóg modelleket. Ennek egyik oka a sokoldalú kialakításuk - sportóraként és hivatalos alkalmak elegáns díszeként egyaránt jól szolgálhatnak. A Kronográf órák ideálisak mindenféle edzőnek és sportoktatónak is, akiknek ellenőrizniük kell védenceik idejét, ugyanakkor meg akarják őrizni a stílusos és exkluzív megjelenést.

 
Zeppelin órák
 

Hogyan használom a kronográfot? A boríték oldalán található gombok segítségével indíthatja és állíthatja le a mérést. A gyártók igyekeznek ezt a funkciót a lehető legintuitívabbá és legkönnyebben használhatóvá tenni. Arra a kérdésre, hogy mire szolgál a kronográf egy órában, viszonylag egyszerűnek tűnik a válasz: időmérő funkcióként és esztétikai kiegészítésként is szolgál.

 

Hogyan kell beállítani a kronográfot egy órán? Lépésről lépésre történő útmutatás

Hogyan állíthatja be az órája kronográfját? Mellékelünk egy rövid útmutatót, amellyel visszaállíthatja a stopperóra beállításait.

Az órán lévőkronográf működtetésére vonatkozó utasítások meglehetősen rövidek és egyszerűek. Első lépésként húzza ki teljesen a koronát, és a gombok segítségével állítsa a részmutatókat alaphelyzetbe. Egyes márkáknál a kronográf beállításához a koronát ki kell húzni, és a felső és az alsó nyomógombot egyszerre néhány másodpercig be kell nyomni. A művelet elvégzése után nem szabad elfelejteni a helyes idő beállítását sem, amelynek visszaszámlálása erre az időre szünetel.

 

Kronométer és kronográf egy órában - elmagyarázzuk a különbséget

A kronométer és a kronográf gyakran összetévesztett fogalmak, különösen, mivel mindkettő az órákra vonatkozik. A kronométer nem más, mint egy nagyon nagy pontosságú óra, amely képes ellenállni a változó üzemi körülményeknek. Azt, hogy egy modell kronométer, leggyakrabban a COSC tanúsítvány (a Svájci Kronométer Vizsgáló Intézet rövidítése) bizonyítja. A kronográf, mint már tudjuk, egy olyan óra, amely analóg stopperóra funkcióval rendelkezik, amely az idő szakaszait méri, az apró számlapok pedig mérőjelként szolgálnak benne. A pontosságuk tized- vagy akár századmásodperc pontosságú is lehet.

 
Emporio Armani órák
 


Tamás Molnár

Szereti a luxusórákat, bálványozza az automatákat, és szenvedélyesen gyűjti őket. Ugyanakkor szorosan követi az órák világának minden hírét és eseményét. Magánéletében szenvedélyesen úszik és beutazza a világot.