Hegyi őrség - melyiket válasszuk?

Tanács

Hegyi őrség - melyiket válasszuk?

Ádám Farkas

Egy állandóan mozgásban lévő ember. Ha éppen nem próbál ki valami új sportot, akkor valószínűleg úton van, hogy elkapjon egy stoppost Spanyolországba. Az okosórák és a high-tech órák szerelmese.

13 november 2023

A hegyi expedíciók világában a megfelelő óra felbecsülhetetlen értékű társsá válhat. A hegyi órának a megbízhatóságot és a funkciók széles skáláját kell egyesítenie, a nehéz hegyi körülményekhez igazodva. De hogyan válasszuk ki a tökéleteset, amely minden elvárásunknak megfelel? Ebben a cikkben megpróbálunk választ adni erre a kérdésre.

 
 

Hegyi őrség - miért éri meg?

A modern hegyi órák nemcsak a hegyi ösvények bejárásakor, hanem hegymászás, síelés vagy snowboardozás közben is jól jönnek. Az ilyen típusú kiegészítők általában GPS-szel ellátott órák, hogy ne tévedjünk el az ösvényen. Egyesek térképekkel és az útvonal népszerűségének ellenőrzésére szolgáló lehetőséggel is fel vannak szerelve. Minden hegymászás rajongónak fel kell szerelnie egy iránytűt is, hogy ne tévedjen el az ösvényen. Sok óra fel van szerelve ezzel a funkcióval. A viharjelzéssel ellátott nyomásmérés megkönnyíti a magasságban végzett bármilyen tevékenységet. Lehetővé teszi a túra vagy a vihar elől való esetleges menedék felelősségteljes megtervezését. Akár a hegyekbe viszi az óráját, akár nem, az olyan funkciók, mint a csuklós pulzusmérés, minden sportoló számára nagyon fontos funkció. Ne csak egy futó hátizsák vagy egy vizes palack legyen a felszerelésünkben, hanem egy multifunkcionális outdoor óra is.

 

Hegyi őrség

 

Hegyi óra - mire figyeljünk vásárláskor? A legfontosabb szempontok

A hegyi óra kiválasztásakor nemcsak a funkcionalitás, hanem a dizájn és a kivitelezés is kulcsszerepet játszik. Ahhoz, hogy megfeleljen a nehéz terep és a változékony időjárás követelményeinek, az órának szilárd felépítésűnek, a különböző körülményeknek ellenállónak és tartósnak kell lennie.

Az egyik legfontosabb szempont, amire érdemes odafigyelni, a gyártáshoz felhasznált anyagok. A toknak ellen kell állnia az olyan külső tényezőknek, mint az ütések vagy kopások, amelyek elkerülhetetlenek a hegyi túrák során. Az olyan anyagok, mint a titán vagy a nagy szilárdságú műanyagok garantálják az óra hosszú élettartamát. Ugyanilyen fontos a szíj anyaga is. A polimerekből vagy gumiból készült szíjak ellenállóbbak a nedvességgel és az izzadsággal szemben, így messze a legjobb választás, ha órát vásárol a hegyekbe.

Ez egy másik kulcsfontosságú eleme a hegyi órának. A hegyek olyan hely, ahol az időjárás egy szempillantás alatt megváltozhat. A hirtelen esőzés, a patakokon való átgázolás vagy akár a vízbe esés olyan helyzetek, amelyek bármelyik túrázóval megtörténhetnek. Ezért érdemes odafigyelni az óra megfelelő vízállósági osztályára. Érdemes olyan modellbe beruházni, amely legalább 100 méterig vízálló. Ez a fröccsenésállóság biztosítja a nyugalmat bármilyen hegyi tevékenység során, függetlenül az időjárási körülményektől.

A harmadik, nem kevésbé fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a hegyi óra kiválasztásakor, a hosszú akkumulátor-üzemidő. A többnapos hegyi expedíciók során az áramforrásokhoz való hozzáférés korlátozott vagy akár lehetetlen is lehet. Ezért az órának képesnek kell lennie arra, hogy újratöltés nélkül napokig működjön. A nagy kapacitású akkumulátorral vagy napelemes töltési funkcióval rendelkező modellek felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulhatnak, különösen hosszabb túrák vagy expedíciók során.

 

hegyi őrség rangsor

 

GPS - a hegyi túrázás nélkülözhetetlen navigátora

Amikor a hegyekbe indulunk, a navigáció az egyik legfontosabb szempont a biztonságunk és kényelmünk szempontjából az út során. A hegyi órákba épített GPS lehetővé teszi számunkra, hogy pontosan meghatározzuk a helyzetünket, a gyaloglási irányt és a célunkhoz vezető távolságot. Ráadásul a nehezen megközelíthető hegyvidéki területeken, ahol a lefedettség alattomos lehet, a hagyományos navigációs módszerek kudarcot vallhatnak. Ilyenkor az offline térképek felbecsülhetetlen értékűek.

Az egyik olyan óramodell, amely kiemelkedik ebből a kategóriából, a Suunto Race. Offline térképek használatának lehetőségét kínálja, így a készülék memóriájában tárolt pontos térképek alapján még az internet-hozzáférés nélküli helyeken is hatékonyan navigál. Egy ilyen funkció nemcsak a biztonságérzetünket növeli túrázás közben, hanem lehetővé teszi, hogy anélkül élvezzük a természetet, hogy állandóan azon aggódnánk, hogy letértünk-e az ösvényről.

 

Polar hegyi órák

 

Milyen funkciókkal kell rendelkeznie az ideális hegyi órának?

A hegyi óra nem csupán egy időmérő eszköz, hanem mindenekelőtt egy fejlett eszköz a hegyek szerelmeseinek. Az egyéni igényektől és preferenciáktól függően számos olyan funkció létezik, amely hasznos lehet egy túra során. Íme néhány kulcsfontosságú közülük:

  • GPS offline térképekkel: mint már említettük, a beépített GPS, amely lehetővé teszi az offline térképek használatát, elengedhetetlen a nehezen elérhető területeken, ahol nincs mobiljel. Lehetővé teszi, hogy pontosan meghatározzuk a helyzetünket és valós időben nyomon követhessük az útvonalunkat.
  • Magasságmérő: Segítségével könnyen meghatározhatjuk, hogy milyen magasan vagyunk a tengerszint felett, ami rendkívül hasznos lehet az útvonal megtervezésekor vagy a csúcs felé haladásunk ellenőrzésénél.
  • Barométer: Megmutatja a légköri nyomást, ami lehetővé teszi számunkra az időjárás változásainak előrejelzését. A hirtelen nyomásesés vihar közeledtét jelentheti.
  • Iránytű: A hagyományos iránytű még a digitális navigáció korában is felbecsülhetetlen értékű eszköz a világ irányainak meghatározásához.
  • Pulzusmérő: Azok számára, akik figyelemmel szeretnék kísérni edzésüket és fittségüket, elengedhetetlen a beépített pulzusmérővel ellátott óra. Lehetővé teszi, hogy a gyaloglási tempót az aktuális fittségi szinthez igazítsa, és megelőzze a fáradtságot.
  • Hőmérő: Ha ismeri a környezetének pontos hőmérsékletét, jobban fel tud készülni az időjárási körülményekre, és ennek megfelelően tudja beállítani a ruházatát.

A tökéletes hegyi óra kiválasztásakor érdemes odafigyelni ezekre a funkciókra, és felmérni, hogy melyek a számunkra legfontosabbak. Ezáltal nem csak kényelmesebbé, de biztonságosabbá is tehetjük a hegyi kalandjainkat.

 

Melyik óra a hegyekbe? Garmin

 

Melyik hegyi óra lesz ebben az esetben a legjobb?

Bár nagyon magas követelményeket támasztunk egy hegyi órával szemben, üzletünkben az ilyen típusú tevékenységekre tervezett készülékek széles választékát találjuk. A Casio Protrek egy igazi klasszikus, ha a túrázáshoz tervezett sportórákról van szó. Ha azonban okosórát szeretne, válasszon Suunto (Suunto 9-es sorozat, Core vagy a legújabb Race modell) vagy Garmin (Fenix, Instinct, Forerunner, Vivoactive) órákat. Ezeket a professzionális sportos okosórákat sok sportoló választja. Az ilyen típusú órák biztosan nem hagyják cserben.

 

Suunto gps hegyi óra

 

Hegyi órák - megbízható kiegészítő minden túrázó számára

A jó minőségű hegyi órák multifunkcionális eszközök, amelyek segítségével mindent megtudhatsz a tested teljesítményéről. A kiváló útvonaltervezés mellett a sportóra segítségével nyomon követheti a gyaloglási sebességét, a megtett távolságot, a magasságot, és tájékoztatni fogja a nap folyamán elégetett kalóriákról. Ne habozzon, és fektessen be egy túrázás szerelmeseinek tervezett hegyi órába!


Ádám Farkas

Egy állandóan mozgásban lévő ember. Ha éppen nem próbál ki valami új sportot, akkor valószínűleg úton van, hogy elkapjon egy stoppost Spanyolországba. Az okosórák és a high-tech órák szerelmese.