Ékszerek allergiásoknak - mire kell figyelniük

Varieté

Ékszerek allergiásoknak - mire kell figyelniük

Viktória Bakos

A Viktória mindig képben van, ha arról van szó, hogy mi a trendi és divatos. Szintén az órákban. Az aktív életmód rajongójaként szívesen jár fitneszklubba és edzőterembe. Rajta keresztül megismerheti a sportórák és fitneszkövetők lehetőségeit.

24 április 2024

Ékszervásárláskor gyakran az esztétika és a vizuális értékek is vezérelnek bennünket. Elfelejtjük, hogy mennyire fontos az anyag, amelyből készült. Különösen, ha bőrallergiával küzdünk, ami manapság gyakori. A csalódások és az allergia kellemetlen következményeinek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy mire figyeljünk, amikor allergiásoknak való ékszert választunk.

 
 

Miért lehetnek allergén az ékszerek?

Miért okozhatnak az ékszerek allergiát? A bűnös elsősorban a nikkel. Becslések szerint a lakosság mintegy 15%-a allergiás erre a fémre. Az érzékenyítés sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Egyesek összefüggést látnak a hormonális zavarok, a rendellenes vasanyagcsere és az e kémiai elemmel szembeni allergia között. A súlyos allergiás reakciók világszerte egyre több embert érintenek, beleértve még az 5 éves kisgyermekeket is. A problémát a WHO és az Európai Unió is felismerte, és korlátozásokat vezetett be a nikkel ékszerekben való felhasználására vonatkozóan. Szigorú szabványokat vezettek be, amelyek lehetővé teszik, hogy a bőrrel érintkező tárgyakból milyen mértékben szabadul fel nikkel. Ez a határérték heti 0,5µg/cm2 , tűk esetében pedig heti 0,2µg/cm2 . Az Európai Szabványügyi Bizottság ellenőrző vizsgálatokat rendelhet el annak ellenőrzésére, hogy a vállalatok megfelelnek-e a 2009. június 22-i 552/2009/EK bizottsági rendeletnek.

 

Női arany és drágaköves ékszerek Bonore-tól

 

Léteznek olyan ékszerek, amelyek nem allergén hatásúak?

Léteznek olyan ékszerek, amelyek nem allergén hatásúak? Szerencsére igen, van. A kiválasztás kulcsa a megfelelő anyag kiválasztása, amelyből az ékszer készül. Feltételezhető, hogy az arany és az ezüst nem lehet allergén. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ebben az esetben a minta a döntő. Ha ezüstből készült termékeket választunk, akkor a 925-ös mintát kell választanunk. Ez akár 92,5 százalékban is tartalmaz tiszta fémet, a többi pedig más fémekből áll, amelyek állítólag pozitívan befolyásolják az ötvözet tartósságát és keménységét. Hasonló a helyzet az arannyal is. Azonban figyelembe kell vennünk, hogy az arany tiszta formában nagyon puha, ezért az ötvözet egyéb fémek tartalmának valamivel magasabbnak kell lennie. A legjobb választás az 585-ös (legjobb ár-érték arányú) vagy a 750-es (valamivel drágább) minta, amely azonban sérülésre és deformációra érzékenyebb.

 

Női arany gyűrűk gyémántokkal Bonore-tól

 

Allergiások számára kiváló választás a titánból készült ékszerek is, amelyek jellemzői közé tartozik a könnyűség és a matt felület. A tiszta titán 100%-ban antiallergén. Érdekes módon mindössze 0,1 százalékban jelentettek allergiás reakciókat. Egy másik anyag, amelyet nemcsak az ékszeripar, hanem az orvosi ipar is előszeretettel használ, a rozsdamentes acél, az úgynevezett sebészeti acél. Nikkel- és krómtartalma ellenére biztonságos; tanulmányok szerint a 316L rozsdamentes acélban a szervezetbe jutó nikkel mennyisége mindössze 0,01 μg/cm²/hét. Eddig mindössze 0,1 százalékban találtak allergiás reakciókat erre a fémre. Ne feledje azonban, hogy bizonyos körülmények között még a legallergiamentesebb anyag is okozhat bőrreakciót. Kerülje az ékszerek viselését szaunában, sportolás közben vagy forró napokon. Hőség hatására a bőr izzad, és hajlamosabb a horzsolásokra, sérülésekre.

 

Bonore drágakő nyakláncok nőknek

 

Bonore arany ékszerek - az allergiások elegáns választása

A Bonore egy exkluzív arany ékszerek készítésére szakosodott márka. A márka termékeinek túlnyomó többsége 585-ös aranyból készül - mit jelent ez? Az ötvözet tiszta aranyarany tartalma eléri az 58,5%-ot. Ez teszi a minta 585-ös aranyat tartóssá és keménnyé. Hozzá kell tennünk, hogy a tiszta arany túl puha és képlékeny, ezért keverik más fémekkel. Az ilyen minőségű arany nem lehet allergén sem, ami fontos információ az allergiások számára. Ha kiváló minőségű női ékszereket keres, válassza az 585-ös aranyból készülteket. A Bonore széles választékában megtalálhatók láncok, medálok, nyakláncok, karkötők és gyűrűk egész sora, beleértve a gyémántokkal kirakott eljegyzési gyűrűket is.

 

Női gyűrűk a Bonore arany és drágakő márkától

 

Sif Jakobs ékszerek - igényes szabványok szerint

A Sif Jakobs egy koppenhágai székhelyű márka, amely ultranőies, modern ékszereket készít enyhén skandináv stílusban. A tervező, aki egyben a márka alapítója is, nagy hangsúlyt fektetett a termékek magas minőségére. Éppen ezért a Force Technology képviselői, amely Dánia egyik legelismertebb technológiai tanácsadó cége, rendszeresen meglátogatják a cég székhelyét. A márka által elfogadott szabványok szigorúbbak a nemzetközi szabványoknál. Ez azt jelenti, hogy a Sif Jakobs ékszerekben nincs nikkel, és ezt a vizsgálati eredmények is megerősítik. Így nyugodtan élvezheti kedvenc fülbevalóit, csillogó karkötőit vagy koktélgyűrűit anélkül, hogy aggódnia kellene az egészsége miatt.

 

Coeur de Lion - "kézzel készített Németországban"

Amikor allergiásoknak választunk ékszereket, nem szabad megfeledkeznünk a német Coeur de Lion márkáról sem. Ékszereik rendkívül szépek, sokszínűek és szemet gyönyörködtetőek. Gyakorlatilag a gyártás minden fázisa, beleértve a végső minőségellenőrzést is, a stuttgarti központjukban történik. A követelményeknek és szabványoknak megfelelő ékszerek a minőségjelzést viselik. A minőséget a mellékelt eredetiségigazolás is megerősíti. Ha biztos akar lenni abban, hogy ékszerei biztonságban vannak, másrészt pedig egy dizájner nyakláncról álmodik, akkor a Coeur de Lion abszolút tökéletes választás lenne.

 

Coeur de Lion márka FW23 szezon ékszerkollekciója

 

Kápráztassa el magát allergiamentes ékszerekkel

Többé nem kell aggódnia amiatt, hogy kedvenc nyakláncának viselése után csúnya allergia alakul ki a nyakán. A nemzetközi szabványoknak, valamint a márkatudatosságnak köszönhetően egyre több termék nikkelmentes. Ezáltal az ékszerek viselése tiszta öröm. Női és férfi ékszerek, valamint allergiásoknak szóló órák széles választékát találja online és helyhez kötött üzletünkben.


Viktória Bakos

A Viktória mindig képben van, ha arról van szó, hogy mi a trendi és divatos. Szintén az órákban. Az aktív életmód rajongójaként szívesen jár fitneszklubba és edzőterembe. Rajta keresztül megismerheti a sportórák és fitneszkövetők lehetőségeit.