Mi a teendő, ha az óra mágnesessé válik?

Tanács

Mi a teendő, ha az óra mágnesessé válik?

Ádám Farkas

Egy állandóan mozgásban lévő ember. Ha éppen nem próbál ki valami új sportot, akkor valószínűleg úton van, hogy elkapjon egy stoppost Spanyolországba. Az okosórák és a high-tech órák szerelmese.

30 május 2023

Előfordul, hogy egy mechanikus óra mágnesessé válik. Ez akkor történik, ha mágneses mezőnek van kitéve, ami megzavarja a működését. A mágneses mező káros hatásaira leginkább azok az acél alkatrészek érzékenyek, amelyek mágneseződnek, ami végzetes az óra megfelelő működésére nézve. Különösen fontosak azok, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolják a mechanika pontosságát. Mi a teendő, ha egy óra mágnesessé válik?

Honnan lehet tudni, hogy egy óra mágnesezetté vált-e?

Mindenekelőtt a mágnesezett óra egyáltalán nem működik, vagy nagyon pontatlanul jár. Van azonban egy - bár házi készítésű, de az órásmesterek által is használt - módszer arra, hogy felismerjük, hogy egy óra mágnesezett. Egy egyszerű iránytűt használnak erre az eljárásra. Ha egy mágnesezett órát egy stabil iránytű közelébe viszünk, a tűje észrevehetően elhajlik.

iránytű

Hogyan lehet egy órát lemágnesezni?

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a mágnesezett óra problémájától, szerencsére még a mechanizmust sem kell eltávolítani a burkolatból. Ez egy egyszerű művelet, ennek ellenére egy órásmester felkeresése szükséges az elvégzéséhez. Manapság az órák általában hajszálrugókat használnak, amelyek általában Nivaroxból készülnek - egy olyan fémötvözetből, amely reagál a mágneses mezőre. A mágnes vonzza az ilyen rugót, de a fém nem mágneseződik tartósan. Ha a mágnes eltűnik, a hajszál zavartalanul működik.

órásmester

A mágnesezett alkatrészek zavarják az óra helyes működését

Egy mechanikus órára ható, kellően erős mágneses tér tartósan mágnesezheti mind a rugót, mind a horgonyt, a fogaskereket vagy a mérőműszeres fogaskerekek acél alkatrészeit. Ezek a mágnesezett alkatrészek vonzzák a rugót, és zavarják annak megfelelő működését. Ezenkívül magának a fogókeréknek és a horgonynak a mágnesezése az óra járókerékének hibás működéséhez vezethet. Ezen hatások bármelyike azt eredményezheti, hogy az óra elsiet, késik vagy teljesen leáll a mechanizmussal.

mechanizmusus

A mágneses mezőre érzékeny acél úttörő módon kikerült a mechanusus szerkezetéből.

A mágneses mezőknek az órák működésére gyakorolt hatása szempontjából fontos dátum 1896, amikor az Invar nevű fémötvözetet használták az egyensúlyi rugó elkészítéséhez. Ezt nikkel alapon hozták létre, majd 1920-ban dúsították és továbbfejlesztették, így jött létre az Elinvar nevű ötvözet. Ennek a különleges ötvözetnek a használatával lehetővé vált, hogy az egyensúlykereket sárgarézből készítsék. Ez a megoldás kizárta a mágneses érzékenységű acél használatát ezekben az alkatrészekben, ugyanakkor megoldotta a hőmérsékletváltozásnak az óra pontosságára gyakorolt hatásának problémáját is.

mechanizmusus

Szilícium mint az antimágneses órák gyártásának anyaga

Jelenleg az óra mágneseződésének leggyakoribb okai az indukciós tűzhelyek, a hangszórók és a neodímium mágnesek hatásai. Repülőgépes repülések során is előfordulhat mágneseződés, amikor a poggyászban szállított óra a repülőgép hajtóműveinek mágneses befolyási területére kerül. Az antimágneses órák gyártásában áttörést jelent majd a szilíciumból készült hajtórugó, zárókerék és horgony széleskörű alkalmazása. Ez az anyag az elemek periódusos rendszerében fémesnek minősül, és nem reagál a mágneses mezőkre. A szilícium egyensúlyi hajszállal ellátott órák közé tartozik a Tissot Ballade Powermatic 80 COSC Gent. A Certina DS-2 Powermatic 80 viszont Nivachron™ hajszálrugóval rendelkezik, amely szintén ellenáll a mágneses mezőknek.

órásmester


Ádám Farkas

Egy állandóan mozgásban lévő ember. Ha éppen nem próbál ki valami új sportot, akkor valószínűleg úton van, hogy elkapjon egy stoppost Spanyolországba. Az okosórák és a high-tech órák szerelmese.