Hogyan kell tisztítani az órák különböző részeit és mikor kell kicserélni őket?

Tanács

Hogyan kell tisztítani az órák különböző részeit és mikor kell kicserélni őket?

Viktória Bakos

A Viktória mindig képben van, ha arról van szó, hogy mi a trendi és divatos. Szintén az órákban. Az aktív életmód rajongójaként szívesen jár fitneszklubba és edzőterembe. Rajta keresztül megismerheti a sportórák és fitneszkövetők lehetőségeit.

01 március 2023

A blogon többször is foglalkoztunk már az órahigiéniával kapcsolatos témákkal, és azzal, hogy hogyan kell megfelelően ápolni egy órát. Ha ilyen típusú készülékbe fektetünk be, számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy még a kizárólag kiváló minőségű anyagokból készült prémium modellek is elhasználódnak egy idő után. Nemcsak vonzó megjelenésüket kezdik elveszíteni. Mind a vizuális minőségük, mind a funkcionalitásuk is elkezd veszíteni az értékéből. Ebben az esetben hogyan tisztítsa meg az órák különböző részeit? Mikor kell kicserélni őket?

Alapvető óraápolás - hogyan vigyázzon az óráira?

Az elején érdemes felidézni, hogy minden dolog, minden anyag, függetlenül a használat intenzitásától és időtartamától, akár a mindennapi viselés során, akár a hosszú tárolás során egy koporsóban vagy dobozban, lassan öregszik és romlik. Ez egy természetes jelenség, amellyel minden órát vásárlónak tisztában kell lennie. A leendő tulajdonosnak fel kell készülnie a szervizeléssel és a használat során elhasználódó egyes alkatrészek cseréjének szükségességével kapcsolatos esetleges költségekre is.

Az órák tisztítása és megfelelő tárolása a dobozban

Az óra rendszeres tisztítása természetesen nem szünteti meg teljesen az elhasználódás és a csere szükségességének problémáját, de hozzájárulhat az óra élettartamának meghosszabbításához. A legtöbb márkánál talál olyan modelleket, amelyek meglepik Önt a funkciók számával és az átlagon felüli ellenálló képességgel. Ezek a megoldások azonban nem fogják egyszerűen eltüntetni az óra alkatrészein összegyűlő szennyeződéseket.

Milyen gyakran kell tisztítani egy órát?

A felgyülemlett szennyeződés, amely a hosszan tartó elhanyagolásból ered, nemcsak az óra rosszabb megjelenését befolyásolja, hanem a mechanizmus deregulációjához és meghibásodásához vagy teljes tönkremeneteléhez is vezethet. Hogyan?

Ha egy óra hosszú ideig áll, és nem használják, a használt kenőanyag megszilárdulhat és kérgesedhet, és a keletkező csomók károsíthatják a szerkezet finom szerkezetét. Rendszeres viselés esetén viszont a szennyeződések leülepednek az óra felületén, és behatolnak a burkolat belsejébe, összegyűlnek a karperec láncszemei közötti résekben, a tok és a fül közötti illesztéseknél vagy az üveg körül a tokkal való érintkezésnél.

Bőrszíjas óra tisztítása

Ezért olyan fontos, hogy az óra minden ilyen alkatrészét rendszeres tisztításnak vessük alá, függetlenül attól, hogy milyen gyakran hordjuk az órát. Ezt a rutint néhány havonta egyszer kell elvégezni, a készülék állapotától függően. Ezt elvégezheti saját maga, házon belül, vagy elviheti óráját egy bevált órásszervizbe.

Szeretné tudni, hogyan fertőtlenítheti óráját biztonságos módon? Mindenképpen kattintson az alábbi linkre.

Hogyan kell tisztítani az óra különböző részeit, és mikor kell kicserélni őket?

Az óra, mint minden hosszú ideig használt tárgy, elhasználódik. Gondoskodjon a szakszerű ápolásáról, ami a szíjak, karkötők tisztításától, a borítékok és az üvegek polírozásától kezdve az elemek cseréjén és a mechanikus szerkezetek beállításán át egészen a számlapok újrafényesítéséig terjedhet.

Az alábbiakban javaslatot teszünk arra, hogyan tisztítsa meg az órák különböző alkatrészeit, és mikor érdemes azokat újakra cserélni.

Hogyan kell megfelelően ápolni az óraszíjakat és a karkötőket?

Az óraszíj és a karkötők azok a részek, amelyek a leginkább ki vannak téve a negatív hatásoknak. Emiatt gyakoribb ápolást igényelnek. Napi szinten elegendő, ha puha mikroszálas kendővel áttöröljük őket, és amint megjelenik, azonnal eltávolítjuk a nagyobb szennyeződéseket. A megfelelő karbantartás azonban nem minden. Ez elsősorban az anyagtípustól és az öv anyagától függ.

Órapántok és karkötők tisztítása

Kezdetben érdemes egy egyszerű dolgot megjegyezni. A szíjak tisztítása előtt érdemes először levenni a szíjat vagy a karkötőt a tokról, ha tudjuk, hogy az óra alacsony vízállóságú, és a víz eláraszthatja és károsíthatja a kényes mechanizmust.

A bőr nagyon nedvszívó anyag, amely képes magába szívni az intenzív szagokat. A bőr óraszíjak előnye azonban az, hogy kipróbált és bevált otthoni módszerekkel tisztíthatók. Ehhez egy-egy teáskanál szódabikarbónára és vízre lesz szüksége. A két összetevőt 1:1 arányban keverje össze, amíg sűrű hab képződik. Az elkészített oldattal borítsd be a teljes szalagot mindkét oldalán, és hagyd ázni egy órán át. Ez idő elteltével törölje át a bőrt egy puha mikroszálas ruhával, hogy eltávolítsa a maradék habot. Miután a csík teljesen megszáradt, törölje át ismét a csík külső oldalát.

Bőrszíjak tisztítása

Kész! Ez az egyik legegyszerűbb módszer. Ha azonban a bőranyag jobb megőrzését szeretné biztosítani, érdemes speciális készítményt vásárolni, amely még jobban megvédi a szíjat a repedésektől és megerősíti a szerkezetét.

A szövetszíjjal ellátott órák esetében némileg más a helyzet. A poliamidból varrottak tartósabbak és kopásállóbbak, mint a bőrszíjak, így tisztításuk is sokkal egyszerűbb. Nem igényel annyi erőfeszítést a viselőjétől. A szennyeződések és a szagok hatékony eltávolításához csak annyit kell tennie, hogy a szövetszíjat meleg vízben, enyhe szappannal mossa ki. Ezután alaposan öblítse le folyó víz alatt, és hagyja teljesen megszáradni szobahőmérsékleten.

Az óraszíjak másik típusa a műanyagból, szilikonból, gumiból vagy elasztomerből készült szíjak. Ezeket leggyakrabban sportórákhoz használják. Az ilyen típusú szíjakat mindig minden edzés vagy más megterhelő tevékenység után meg kell tisztítani. A gumi és a műanyag nagyon könnyen tisztítható. Ha az óra vízálló, akkor nem kell levenni a szíjat. Elég a szíjat folyó víz alatt kimosni, vagy ha valaki úgy kívánja, esetleg szappant vagy mosogatószert is használhat. A műanyag szíjat ezután törölközővel meg kell szárítani, vagy hagyni kell teljesen megszáradni. És voilá! Kész!

Plantwear óra - szövet és szilikon óraszíjak tisztítása

Mi a helyzet a karkötőn lévő órákkal? Egy karkötő, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készült, az ékszerekhez hasonlóan idővel elveszítheti eredeti varázsát, és átlagosan negyedévente egyszer tisztításra szorul. A karkötőt alaposan kimossuk víz és szappan vagy víz és mosogatószer előkészített keverékével (FIGYELEM! Soha ne fogkrémmel!), majd maximum 30 percig hagyjuk ázni. Ezt követően a szappanmaradványokat puha sörtéjű fogkefével vagy vattával öblítse le a karkötőről.

Egy fontos kérdés még eldöntésre vár. Mikor kell kicserélni az óra szíját és a karkötőt? Először is, ez nagyban függ attól, hogy milyen rendszeresen hordja az óráját. Ha minden nap vagy nagyon gyakran viseli, egyértelmű, hogy a szíj sokkal gyorsabban elhasználódik, mintha csak egyszer-egyszer viselné. Másodszor, higiéniai megfontolásokat kell figyelembe venni. A szíjak és a karkötők közvetlenül érintkeznek a bőrrel és a különböző kozmetikumokkal. Ez hátrányosan befolyásolja az anyag minőségét, így gyorsabban is romlanak. Ezért a szíjat alapesetben hathavonta vagy akár egyévente ki kell cserélni.

Órapántok cseréje

Hogyan kell az óraházakat és az óraszemüvegeket fényesíteni?

Miért olyan fontos azonban az óraüveg polírozása? Az üveg karcolódásának és sérülésének oka általában a nem megfelelő tárolás, pl. az óra dobozban való tárolása más ékszerekkel együtt. Az üveget csak akkor lehet csiszolni, ha a karcolások kisebbek. Jelentős karcolások, vagy akár repedések és horpadások esetén az üveget azonnal ki kell cserélni, mielőtt a sérülés az óra más részeinek komolyabb károsodásához vezetne. Az ilyen órát egyáltalán nem szabad sem használni, sem viselni.

Soha ne cseréljük ki saját magunk az óra üvegét. A saját magunk általi csere, ha nem vagyunk hozzáértők, az egész óra jelentős károsodásához vezethet. Ráadásul, ha úgy döntünk, hogy otthon magunk végezzük el, számolnunk kell azzal, hogy a garancia automatikusan érvényét veszti, és reklamáció esetén nem ismerik el.

Az óra tisztítása és az üveg polírozása

Az óra üvegének cseréjével a gyártó szervizét kell megbízni (ha a készülék még garanciális állapotban van) vagy egy profi órásmestert (ha a garanciaidő lejárt). A szakembernél történő csere egyáltalán nem kell, hogy drága legyen. Minden elsősorban attól függ, hogy milyen anyagból készült az üveg. A szintetikus és az ásványi üveg cseréjének ára alacsony, míg a zafírüveg esetében az ár akár több száz zlotyra is rúghat, ami annak köszönhető, hogy a zafírüveg előállítása sokkal drágább, mint a másik két fent említett üvegé.

Az órakorona tisztítása és cseréje

Az utolsó dolog, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni egy óra tisztításakor, és ritkán vesszük észre, hogy azt is cserélni kell, az a korona. Gondozásáról ugyanúgy kell gondoskodni, mint a tokról. Látszólag semmi bonyolult. A buktató az, amikor cserére szorul.

A korona, mint a tok kiálló eleme, a legérzékenyebb a sérülésekre. Ezért minden alkalommal ki kell cserélni, amikor megsérül, például ha beakad és letörik, deformálódik vagy megkarcolódik.

Órakorona tisztítása és cseréje

A korona saját maga is kicserélhető? Természetesen igen. A lünetta cseréjéhez hasonlóan azonban a korona cseréje is kockázatokkal jár. Különösen akkor, ha azt helytelenül végzik el. A korona vagy rosszul illeszkedik, vagy megsérülhet, ami hosszú távon a tok szivárgásához vezet. Ezáltal könnyebben bejut a szennyeződés, a nedvesség és a víz az óra belsejébe, ami a szerkezet és az óra teljes tönkremeneteléhez és elárasztásához vezethet.

A korona cseréjekor célszerű olyan órásmesterhez fordulni, aki ezt a szolgáltatást szakszerűen elvégzi. A csere ára változó lehet, 30 és 120 font között mozoghat. Minden korona más és más, ahogy a sérülés típusa is, ezért az árat elsősorban egyénileg határozzák meg. A javítás után célszerű megkérni a szervizt, hogy ellenőrizze az óra tömítettségét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a teljes koronacsere és javítás megfelelően történt.

Az egyes óraalkatrészek tisztítása és cseréje

Az óra tisztítása - tudd meg, hogyan kell helyesen elvégezni

Annak érdekében, hogy órája jó állapotban legyen, és minden úgy működjön, ahogyan kell, érdemes időnként karbantartani. Egy órát legalább 5 évente egyszer kell szervizelni, ennél ritkábban nem. Szeretné, hogy sok éven át élvezze az óráját? Ügyeljen arra, hogy jól vigyázzon rá, és igyekezzen rendszeresen tisztítani és szervizelni.


Viktória Bakos

A Viktória mindig képben van, ha arról van szó, hogy mi a trendi és divatos. Szintén az órákban. Az aktív életmód rajongójaként szívesen jár fitneszklubba és edzőterembe. Rajta keresztül megismerheti a sportórák és fitneszkövetők lehetőségeit.