Dátum funkció egy órában - milyen típusok vannak?

Tanács

Dátum funkció egy órában - milyen típusok vannak?

Tamás Molnár

Szereti a luxusórákat, bálványozza az automatákat, és szenvedélyesen gyűjti őket. Ugyanakkor szorosan követi az órák világának minden hírét és eseményét. Magánéletében szenvedélyesen úszik és beutazza a világot.

16 november 2022

A dátumválasztó az órák egyik legalapvetőbb és legnépszerűbb funkciója, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan ellenőrizze a dátumot anélkül, hogy ösztönösen a telefonjáért kellene nyúlnia vagy a naptárra kellene néznie. Mi is az a dátumválasztó valójában? Hogyan működik? Melyek a különböző típusú dátumkövetők az órákban? Mindenképpen olvassa el ezt a mini útmutatót!

Dátum funkció egy órában - az órák alapvető funkciója

A dátumválasztó a második leggyakrabban használt funkció egy órában, az idő és az időjelzés után. Egy gyors pillantás a számlapra elég ahhoz, hogy megtudja a hónap napját, és néha a hét napját is. Egyszerű kialakításának köszönhetően ez a leggyakoribb óra komplikáció, amely az összes óragyártó márkától elérhető.

Dátum funkció egy órában - Atlantic Worldmaster 130th Aniversary Automatic Limited Edition 57750 41 25

Az első ilyen típusú komplikációval ellátott óra a 20. század elején jelent meg, és az 1950-es években fejlődött a legnagyobb mértékben. Kezdetben az órák csak az órákat mutatták. Az óraipar fejlődésével olyan modellek jelentek meg, amelyek a legkülönfélébb formákban kínáltak dátumfunkciókat, a számlapon lévő különböző méretű kivágott ablakoktól kezdve a dupla tárcsákon át a bonyolult multifunkciós naptár részét képező analóg kijelzésekig.

Hogyan működik a dátumkijelzés egy órában?

A dátumkijelző működése a használt mechanizmus típusától függ. Működésének alapja mindenekelőtt az kell, hogy legyen, hogy semmilyen módon ne befolyásolja hátrányosan az óra járási paramétereit. Emiatt a felépítése nem lehet bonyolult, természetesen a bonyolultság mértékétől függően. A dátummutató működése a kvarcművek esetében az akkumulátorból, mechanikus óraművek esetében pedig az alapfelhúzó rugóból nyert energián alapul. A cél azonban mindig ugyanaz - ez a kiegészítő funkció nem késleltetheti az órát.

Frederique Constant Classics Quartz Triple Calendar óra

A dátummutatók típusai az órákban

Ahány óramárka, annyi ötlet van a dátummutató megjelenítésére és bemutatására. Bárhogy is nézzen ki ez a funkció, még mindig az egyik legpraktikusabb bonyodalom a gyártók által használt mechanizmusok között. Milyen típusú dátumos órák találhatók?

Dátum vagy a hónap napjának jelzője

A dátumjelző első alapvető típusa egy órában az úgynevezett Date funkció, amely csak a hónap napját jelzi. Biztosan többször találkozott már vele különböző gyártók számos modelljénél. A márkák éppen hatékonysága, egyszerű kialakítása és könnyű telepíthetősége miatt szeretik használni. Nem zavarja az óra járását, és a szükséges energiát az alapmechanizmus működéséből nyeri. Ez teszi a Date-t az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb dátumidőzítőtípussá. Ez a klasszikus komplikáció tulajdonképpen egy forgó tárcsa, amely 1-től 31-ig van beosztva racsnikkal és karokkal, közvetlenül a számlap alatt. A számlapon van egy speciális kivágás is (az úgynevezett dátumablak, amely általában 3 vagy 6 óránál, ritkábban máshol található), amely lehetővé teszi a megjelenített szám, azaz a hónap aktuális napjának leolvasását. A nap dátum komplikációban is megjelenhet, azaz a hét napjainak nevének kiegészítő jelzésével.

DS Powermatic 80 óra C038.407.36.367.367.00 klasszikus dátumú óra

Gyakran előfordul azonban, hogy az ablakban lévő számok túl kicsik és nehezen olvashatók. A gyártók megfelelnek a felhasználók igényeinek, és különböző megoldásokat alkalmaznak az olvashatóság javítása érdekében. Ezek egyike a dátumkijelző, amely az üvegre helyezett nagyító lencsével van ellátva. A "Cyclop szem" (Cyclop lencse) néven is ismert, nagyítóval ellátott Date funkciót először 1853-ban alkalmazták, és a Rolex Datejust óra volt az úttörője. Az így elindított irányzat az egész világon csodálókra talált. Ezt ma is sikeresen használja számos óragyártó márka.

Nagy dátum

A másik módszer, amellyel a márkák a dátum olvashatóságának javítására törekszenek, a Big Date funkció használata, amelyet az A. Lange & Sohne 1994-ben vezetett be az órapiacra, és ezzel a nagy dátummutatók új korszakát indította el. Visszatérve magára a Big Date komplikációra, bizonyára más, egymással felcserélhetően használt nevekre is asszociálhat, mint például: Big Date, nagy randi, panoráma randi, vagy Grande Date. Ez a klasszikus randevú egyik legkidolgozottabb formája. Működési mechanizmusa nagyon egyszerű, de némileg eltér az alap dátum komplikációtól. Ebben a változatban az 1-től 31-ig terjedő jelzéseket tartalmazó egyetlen korong helyett két különálló, egymás fölé helyezett korong található, alkalmazott és megnagyobbított számokkal - külön a tízes (0-3) és külön az egyes (0-9) számok számára. Az ilyen dátumbélyegző két különálló keretezett ablakból is áll a számlapon. Ennek eredményeképpen a kivágások és a számjegyek sokkal nagyobbak, mint egy hagyományos komplikációnál, és így a hónap napjának kijelzése a számlap más szögekből is jobban látható.

Óra certina DS1 BigDate Powermatic 80 Special Edition C029.426.11.091.60 panoráma dátum mutatóval

Mutató Dátum

Egy másik tárgyalt dátumcsoport a Pointer Date komplikáció, vagy úgynevezett mutatós dátum. Ez egy analóg dátumos időmérő, amelyet a számlapon lévő kivágott ablak helyett egy mutató működtet. A működési módtól és az alkalmazott mechanizmus bonyolultsági fokától függően az óragyártó márkák kínálatában a funkció különböző megjelenési formái találhatók. A mutatós naptárakban a dátumot leggyakrabban egy további skála határozza meg, amely a hónap egymást követő napjait tartalmazza, és a számlap külső részén helyezkedik el, valamint egy további központi mutató, amely egy lándzsahegyben vagy félholdban végződik. A Pointer Date funkció megtalálható például az Epos órákban. Ez az exkluzív Oris márka védjegye is, amely több mint 70 éve folyamatosan használja óráiban.

Oris Big Crown Pointer Date Automatikus 01 754 7741 4065-07 5 20 63 mutatós dátumos óra

A Frederique Constant modelleken megtalálható második típusú Pointer Date egy mutatós dátum, amely egy további, a számlapon látható alszámlap formájában jelenik meg. Ezt a megoldást akkor alkalmazzák, ha a dátum, mint a több elem egyike, része egy bonyolult naptárnak, például a holdfázisok komplikációjával, egy öröknaptárnak vagy egy hármas naptárnak, amely a hét napjának vagy a hónapnak a nevét tartalmazza. A dátumot itt is egy mutatóval olvassák le, de már nem a központi, hanem egy kis mutatóval, amely a fent említett segédmutató központi pontjára van szerelve.

Retrográd dátum - az úgynevezett retrográd (ugró) dátum

Az egyik leglátványosabb és legbonyolultabb dátummutató természetesen nem hiányozhatott erről a listáról. A Retrográd dátumról beszélünk, a mutató alapú dátummegjelenítés egy olyan formájáról, amely egy ismétlődő (ugró) dátummodult használ. A szó szoros értelmében a "retrográd" egy visszalépő, visszatérő mutatót jelent. A retrográd mutató a számlap bármelyik részére felszerelhető, de leggyakrabban a kör egy szelete (általában 270 és 90 fok között). Az ugró mutató, miután egy bizonyos időintervallum után elérte a skála végét, visszatér a kiindulási pontra. A dátumkomplikáció esetében csak havonta egyszer ugrik, hogy visszatérjen a kiindulási helyzetébe, és újra elkezdje mérni a napokat.

Seiko Presage Craftsmanship Kanazawa Urushi Dial Limited Edition SPB295J1 Retrograde Date óra

Aretrográd dátum olyan funkció, amely nagyfokú órakészítői kézművességet és szakértelmet igényel, és az egyik cég, amely ezt a megoldást alkalmazza, a japán Seiko márka. Azonban nem csak a hónap napját lehet ilyen mutatóval ábrázolni. Ez vonatkozik a percek, másodpercek, a hét napja stb. kijelzésére is. Ez nem kis kihívás, amelyet a neves gyártók nemcsak a márka presztízsének növelése érdekében vállalnak, hanem azért is, hogy kollekcióikat vonzóbbá és egyedibbé tegyék.

Dátum funkció egy órában - az óragyártó márkák széles választéka

Ön az a személy, aki szereti a változatosságot az órák kialakításában és funkcióiban? A klasszikus dátummutatók hagyományos megoldását kedveli, vagy a látványos Retrograde Date funkcióval ellátott, különleges órákat választja? Válasszon dátumos órát. Tekintse meg az óragyártó márkák dátumos óráinak széles választékát. Ne várjon, és tegyen fogadást a kedvencére most!


Tamás Molnár

Szereti a luxusórákat, bálványozza az automatákat, és szenvedélyesen gyűjti őket. Ugyanakkor szorosan követi az órák világának minden hírét és eseményét. Magánéletében szenvedélyesen úszik és beutazza a világot.