Az óra dátum és naptár funkciói

Tanács

Az óra dátum és naptár funkciói

Ádám Farkas

Egy állandóan mozgásban lévő ember. Ha éppen nem próbál ki valami új sportot, akkor valószínűleg úton van, hogy elkapjon egy stoppost Spanyolországba. Az okosórák és a high-tech órák szerelmese.

17 február 2023

Ebben a cikkben folytatjuk a dátumkövetés témáját egy órában. Útmutatónk első részében a típusaira összpontosítottunk. Vagyis, hogy milyen formában jelenhet meg a különböző gyártóknál, legyen az egy egyszerű ablak, egy kiegészítő mutató, úgynevezett Pointer Date, vagy egy retrográd mutató formájában. Ezúttal azonban a dátummutatóra és azokra a komplikációkra összpontosítunk, amelyekben leggyakrabban fordul elő

A dátummutató egy órában - a különféle komplikációk

Mint azt valószínűleg már tudja, a dátummutató kétségtelenül az egyik legnépszerűbb funkció, amelyet az óragyártásban használnak, és ez a hasznosságának köszönhető. A mindennapi életben a "Mennyi az idő ma?" kérdés a leggyakrabban feltett kérdés. Ezért olyan fontos, hogy mindig kéznél legyen ez az információ, hogy gyors és helyes választ adhassunk.

Férfi Frederique Consatnt Slimline Moonphase Manufacture órák Pointer Date órával

Mindazonáltal az órákban a dátumkijelzőknek hatalmas skálája létezik, az egyszerű, egyetlen funkcióként megjelenőktől a technikailag összetett, a mechanizmus bonyolult komplikációjának, a naptárnak a részét képező kijelzőkig.

A naptáras óra - mire használják?

A naptárral ellátott óra olyan készüléktípus, amelynek alapmechanizmusa az idő, azaz az órák, percek és másodpercek kijelzésének alapfunkciója mellett olyan komplikációkkal is fel van szerelve, amelyek lehetővé teszik a teljes dátum leolvasását. Ilyen időmérő komplikáció lehet a hónap naptár, a hét napja, a hónap (néha a hónap neve), az aktuális holdfázis, valamint az évszám vagy más fontos információ ellenőrzésére szolgáló naptár.

Epos Oeuvre D'Art Big Moon férfi karóra

Az óranaptárak dátumtípusai és lehetséges komplikációi

A dátum funkció egy órán a fent említett különböző konfigurációkban fordulhat elő. A gyártók e tekintetben nagy szabadságot élveznek a mechanizmusok e különleges funkciójának használatában és módosításában. Melyek a leggyakrabban használt dátumkomplikációk típusai?

Dátum és egyszerű naptár funkció

Az egyik legegyszerűbb dátum- és naptárkomplikáció, amely a mechanikus és kvarcórákban leggyakrabban megtalálható, a Dátum funkció és a hozzá kapcsolódó Egyszerű naptár. Ez egy olyan egyszerű óra, amely csak egy adott dátumot, azaz a hónap aktuális napját mutatja. A legtöbb esetben egy ablakos kijelző formájában jelenik meg, amely az óralap bármelyik szélén, általában 3, 4 vagy 6 óránál van elhelyezve. Ez nem más, mint egy kör alakú korong, amely a számlap alatt forog, és 1-től 31-ig beosztott számokkal van ellátva.

Certina Urban DS-1 férfi karóra bőrszíjjal és naptáras dátummal

De miért pont egy egyszerű naptár? Mert nem tesz különbséget a hónapok között, és napról napra regisztrálja a dátumot. Következésképpen ez a funkció a 31 napnál rövidebb hónapokban a felhasználónak kézzel kell beállítania. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen dátumos órát évente négyszer kell beállítani: február után - azaz március 1., április - május 1., június - július 1., szeptember - október 1. és november - december 1. után.

Dupla nap dátum funkció

A Dátum és az Egyszerű naptár standard komplikációjának második típusa a dátumfunkció egy kissé bonyolultabb típusa, az úgynevezett Nappali dátum. A funkció ugyanazon az elven működik, mint az egyszerű naptári dátumos óra. A dupla dátumszámláló azonban nem csak a hónap aktuális napját fogja jelezni, hanem a hét konkrét napját is.

Férfi karóra Day Date funkcióval

A Day Date általában egy kiegészítő ablak vagy mutató típusú mutató, amely a konkrét nap nevét jelzi, többnyire angol nyelven jelölve. A gyártótól függően előfordulhat például német (Junghans) vagy lengyel (lengyel limitált kiadású Aviator órák) nyelvű Day Dates is.

Teljes naptár = hármas naptár összeállítása

A Full Calendar, más néven Triple Calendar a klasszikus dátumkomplikáció egy másik, gazdagabb és kibővített típusa. Beállítása ugyanazon az elven alapul, mint a korábban említett Dátum és Nappali dátum esetében. A különbség azonban már első pillantásra is nyilvánvaló. Kibővített kijelzővel rendelkezik, további jelzésekkel. A Triple Calendar három jelzés, azaz a naptári dátum, a hét napjának neve és a hónap neve kombinációja.

Junghans Meister Kalender férfi karóra bőrszíjjal és hármas naptár funkcióval

Néha a gyártók holdfázis komplikációt is hozzáadnak ehhez a hármas naptárcsomaghoz, ezzel emelve a pontosság színvonalát. Az úgynevezett csillagászati óra tökéletes egyensúlyt tart fenn a 20. század klasszikus férfiórája és a modern design és a letisztult vonalak között.

A hármas naptár, bár praktikus kiegészítője az óra naptárfunkciójának, a különböző gyártóknál sokféleképpen jelenik meg, és megjelenése szabadon módosulhat a használt mechanikai modultól függően, mint például a svájci Frederique Constant és Epos gyártók órái esetében.

Az előbbi a hármas naptárfunkciót a Classics Quartz Chronogrpah Triple Calendar kollekciójába építette be, amelyet saját fejlesztésű FC-296 kvarcművével látott el, amely kis másodpercet, mutatós dátumot, rövidített hétköznapot és hónapot tartalmaz két külön ablak formájában, valamint kronográf almutatókat.

Epos Oeuvre D'Art Big Moon automata csillagászati óra hármas naptárral

A másik említett prémiummárka viszont egy csillagászati órákból álló sorozatot mutat be feltűnő számlapokkal és házon belüli Epos Big Moon módosítással. A kiválasztott Oeuvre D'Art kollekciók a holdfázis funkció mellett egy nagyon nagy, világító holddal ellátott holdfázis funkcióval, valamint egy hármas naptár komplikációval vannak felszerelve. Csak a bemutatott formában különböznek egymástól, például a V-Style és a Big Moon vonalak modelljei az Oeuvre D'Art Classic órákkal ellentétben decentralizáltan jelzik a hét napját és a hónapot, valamint egy központi Pointer Date mutatóval rendelkeznek.

Éves és négyéves naptár - az órában lévő naptár és annak két típusa

További, talán nem szorosan a dátumfunkcióhoz kapcsolódó, de már fejlettebb és az órán jelen lévő naptártípusokhoz kapcsolódó komplikációk az Annual Calendar, vagyis az éves naptár, valamint a Semi-perpetual Calendarnak vagy 4 éves naptárnak is nevezett Quadrennial Calendar. Mindkét naptár esetében a jelen lévő dátumfunkció típusa bármi lehet. Mindkét komplikáció megtalálható a Date, Day-Date és Triple Calendar órákban. Mik is ezek valójában, és mi jellemzi őket?

Mint már tudjuk, a Date, Day-Date és Triple Calendars egyszerű naptár, azaz Simple Calendar funkció formájában is megtalálható az órákon, ebben az esetben a jelzéseiket évente 5 alkalommal kézzel kell korrigálni. Teljesen más az éves és a 4 éves naptár, amelyek úgynevezett "mechanikus memóriával" rendelkeznek.

Longines férfi karóra bőrszíjjal és éves naptár funkcióval

Az órán található éves naptár automatikusan követi a dátumot hónapról hónapra, figyelembe véve azokat, ahol a 30. és 31. nap között különbség van. Kivételt képez a február, mivel ez az év legrövidebb hónapja. Ekkor, március 1-jén a felhasználónak kell elvégeznie a szükséges kézi beállítást a készüléken.

A második típus a négyéves naptár. Ez a legritkább kialakítás az óragyártásban. Egy ilyen funkcióval rendelkező óra az év minden hónapjában, beleértve a februárt is, helyesen mutatja a dátumot, anélkül, hogy azt korrigálni kellene. Az egyetlen kivétel a szökőévek. Az ilyen dátumkijelzés négyévente, azaz egy olyan évben, amelyben 366 nap van és további 29 február, kézzel történő utánállításra szorul. Ebből következik, hogy a négyéves naptárral rendelkező órák nem veszik figyelembe a szökőéveket.

Öröknaptáras óra

A Perpetual Calendar, vagyis az öröknaptár egy órakészítői mestermű, a szerkezet egyik legfejlettebb és legbonyolultabb komplikációja. Ez a legösszetettebb naptártípus, amelynek kidolgozott dátumkijelzése jelentős tapasztalatot és technikai szakértelmet igényel a gyártók részéről.

Seiko Premier Kinetic Perpetual férfi karóra öröknaptár funkcióval

A többi funkciótól eltérően az öröknaptár figyelembe veszi mind a 28, 29, 30 és 31 napos hónapok változó hosszát, mind pedig a szökőévek ciklusát. Ez biztosítja, hogy egy ilyen óra sok évtizeden át, egészen 2100. február 28-ig, azaz 2100.03.01-én kézzel kell korrigálni. Ezt az határozza meg, hogy 100 évente nincs szökőév, amit az öröknaptár nem vesz figyelembe.

A legmagasabb rendű óraművészet példái, amelyek az öröknaptár komplikációval büszkélkedhetnek, a Manufacture Highlife Perpetual Calendar kollekció Frederique Constant öröknaptáras órái. A modellek a Manufacture FC-755 óraművel vannak felszerelve, három almutatós dátumjelzővel - dátum, hét napja, hónap és szökőév. Ezenkívül ezeket a funkciókat holdfázisok egészítik ki.

Frederique Constant férfi Highlife Perpetual Calendar Manufaktúra óra öröknaptár funkcióval

Dátum az órában vs. naptár az órában - fedezze fel az óramárkák kínálatát

Fontos Önnek egy óra praktikussága, valamint bizonyított minősége és pontossága? Értékeli a klasszikus kiegészítőket, amelyek egyben órakészítői mesterművek is a maguk nemében? Akkor mindenképpen válasszon egy dátumos órát vagy egy naptáras órát széleskörű Perpetual Calendar funkcióval. Tekintse meg a jól ismert és elismert óragyártó márkák prémium kategóriás dátumos óráinak széles választékát!


Ádám Farkas

Egy állandóan mozgásban lévő ember. Ha éppen nem próbál ki valami új sportot, akkor valószínűleg úton van, hogy elkapjon egy stoppost Spanyolországba. Az okosórák és a high-tech órák szerelmese.