7 mítosz a futásról

Varieté

7 mítosz a futásról

Ádám Farkas

Egy állandóan mozgásban lévő ember. Ha éppen nem próbál ki valami új sportot, akkor valószínűleg úton van, hogy elkapjon egy stoppost Spanyolországba. Az okosórák és a high-tech órák szerelmese.

10 október 2022

Az egészséges életmód alapja az egészséges táplálkozás és a testmozgás. Az egyik legnépszerűbb sportág a futás. Nem igényel pénzügyi ráfordítást. Van azonban néhány mítosz, amelyet megpróbálunk eloszlatni. Fedezze fel velünk a 7 leggyakoribb félreértést a futással kapcsolatban.

1. Csak szakemberek futnak

Minden szakember kezdetben laikus volt. Ezért az az állítás, hogy a futás csak sportolóknak való, teljes képtelenség. Természetesen tanácsos konzultálni egy tapasztalt edzővel az egyéni edzésterv összeállításához. Fontos a saját testünk megismerése is, amihez érdemes orvosi vizsgálatot végezni. Ha értelmesen és módszeresen közelíted meg a futást, akkor élvezetes lesz!

Coros Pace sportóra

2. A futás negatív hatással van a térdre

Az egyik leggyakoribb mítosz, hogy a futás negatív hatással van a térdre. Ez egyáltalán nem így van. Egy ambiciózus laikus futó évente 3000 kilométert, egy profi futó akár 10 000 kilométert is megtesz, és mindezt sérülés nélkül. A probléma nem magával a futással vagy a távolsággal van, hanem a megtett kilométerek gyors növekedésével. A forma lassan épül fel. Az intenzitás és a távolság növelése fokozatos folyamat kell, hogy legyen.

3. Számos sérüléssel kell számolnod

A fenti ponthoz hasonlóan minden a felelősségteljes hozzáálláson és a megfelelő futótechnikán múlik. Gyakran a fájdalmak és sérülések nem magának a futásnak, hanem a tudatlanságnak az eredménye. Először is, nem tudjuk, hogyan kell futni, másodszor, nem tudjuk, milyen állapotban van a testünk. A sport jótékony hatással van, de egészséges testre. Ha van probléma, a tevékenység típusát és intenzitását a problémához kell igazítani.

Suunto Peak támogató sportóra

4. Könnyebb felfelé, mint lefelé

Ez a mítosz nemcsak a futók világában, hanem a hegyi túrázók körében is létezik. Az emelkedőn való futáshoz elsősorban erősnek és hatékonynak kell lennünk. Tehát ha már felépítettünk egy formabontó magot, akkor nem jelenthetnek problémát számunkra. A lejtmenet sokkal megterhelőbb. Kiváló technikával, fittséggel, valamint fokozott koncentrációval kell rendelkeznie. Ennek oka, hogy a lejtőn lefelé sokkal gyorsabbak, egy pillanatnyi figyelmetlenség, és a legjobb esetben egy fájdalmas esés vár rád.

5. Csak párnázott cipőben fusson

A párnázott cipők kiküszöbölik a sérülés kockázatát. Hmm, ezt a mítoszt valószínűleg a cipőgyárak találták ki. Egyetlen cipő sem csökkenti a sérülés kockázatát, akár extra habszivaccsal, akár vékonyabb talppal. Az egészséges futás alapja, ahogy korábban írtuk, a technika és a jól megtervezett edzés. A cipőnek mindenekelőtt kényelmesnek kell lennie!

6. Az instabil talaj csökkenti a sérülés kockázatát

Néha-néha van egy-egy hír, és gyakran álhírek! Egy ideig népszerű volt az a nézet, hogy az instabil talajon végzett edzés csökkenti a sérülés kockázatát. A kutatások azonban kimutatták, hogy erősíti az izmainkat, segíti az egyensúlyt és a koordinációt, de nincs hatással a sérülések számára. Az edzés hatékony, de nem előzi meg a sérüléseket.

Garmin Fenix 7 sportóra

7. Hosszú ideig vagy egyáltalán nem edzeni

Elég sokan azt állítják, hogy csak a hosszú edzések hatékonyak. Ezt az érvelést követve a 20 vagy 30 perces futóedzések csak időpocsékolásnak számítanak. Semmi sem áll távolabb az igazságtól. A képzési tervet az adott személyre kell szabni. Érdemes lenne variálni az edzés idejét, intenzitását és gyakoriságát. Csak egy jól összeállított és változatos tervvel tudjuk fokozatosan fejleszteni a kondíciónkat és a technikánkat.

Kezdje futókalandját egy futóórával

A kiegyensúlyozott táplálkozással kombinált futás jótékony, sőt üdvös hatással lehet a szervezetünkre. Érdemes egy olyan sportórát beszerezni, amely számos hasznos funkcióval van felszerelve. Az órák és okosórák egész szegmense létezik, többek között pulzusmérővel, kronográffal, lépésszámlálóval vagy GPS-szel felszerelve. Az ilyen típusú sportkellékek mind edzés közben, mind a mindennapokban hasznosak. Kezdőknek egy Timex Ironman vagy Timex Marathon óra is elegendő. A Suunto, a Garmin, a Polar vagy a Coros technológiailag fejlettebb karórái tökéletesek az igényes emberek és a szakemberek számára. És már el is kezdted a futókalandodat?


Ádám Farkas

Egy állandóan mozgásban lévő ember. Ha éppen nem próbál ki valami új sportot, akkor valószínűleg úton van, hogy elkapjon egy stoppost Spanyolországba. Az okosórák és a high-tech órák szerelmese.